Letos nas mediji zasipajo z novicami o odpoklicih živil - večinoma zaradi preseženih vrednosti kemikalij v njih ali zaradi vsebnosti nedovoljenih kemikalij …
Odpokličejo otroške igrače zaradi nedovoljene uporabe toksičnih kemikalij …
Otroška oblačila vsebujejo toksična azobarvila …
Kupimo najbolj agresiven pralni prašek, da bo perilo ja dobro oprano. Dodamo še malo večjo dozo, za vsak slučaj. Potem ta prašek izpiramo in odplaknemo … kam?
Pojemo zdravila in ostanek vržemo v stranišče ... Kam pa gredo ta zdravila? In kaj povzročajo?
Ali morda veste, da je najbolj nevarne toksine ustvarila narava sama? Izumi človeških možganov – bojni strupi so po strupenosti tam nekje na osmem mestu …
Kako se torej znajti v krmiljenju med zdravim načinom življenja, med prizadevanjem, da (tudi s pomočjo kemikalij) pridelamo čimveč hrane? Hočemo biti mladi, lepi, zdravi. Lahko to dosežemo brez kemikalij?
Tatjana Kruder, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, je že 16 let zaposlena v svojem podjetju. Svetuje na področju varne hrane, izobražuje osebe, ki delajo s hrano – kuharje in kuharice v vrtcih, šolah, posebnih zavodih in domovih za upokojence, spremlja živilska podjetja ob obisku inšpektorja za varno hrano, predava vsebine s področja živilske zakonodaje, živilske mikrobiologije, zdravstvene varnosti pitne vode, o trendih v prehrani. Skupaj z drugimi strokovnjaki izvaja predavanja za dietne kuharje. Vodi HACCP šolo – tečaj varnega dela s hrano, izobražuje hišnike v šolah in vrtcih s področja preprečevanja razvoja legionel v vodovodnem omrežju, varnosti in pregledov otroških igral ter varnih prevozov hrane, na Ministrstvu za pravosodje deluje kot sodna izvedenka in cenilka za živila. Hrana ji pomeni profesijo in strast. Na tekmah v športnem plezanju deli pravico kot licencirana sodnica.