Prehranska dopolnila so namenjena dopolnjevanju prehrane pri izboljševanju primanjkljajev določenih hranil, vzdrževanju zadostnega vnosa določenih hranil in pri podpori določenih fizioloških funkcij.
Gre za izdelke v odmerjenih majhnih količinskih enotah – predvsem v obliki tablet, kapsul, pastil, v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah in v drugih podobnih oblikah. Ker se v takšnih oblikah običajno prodajajo tudi zdravila, pa prehranskih dopolnil ne smemo enačiti z njimi. Prehranska dopolnila so živila in se jih obravnava v okviru živilske zakonodaje, za zdravljenje ali preprečevanje bolezni pa se uporabljajo zdravila.
Po koncu tečaja boste bolje razumeli, kako lahko prehranska dopolnila vključite v svojo prehrano na način, ki bo prispeval k vašemu zdravju in dobremu počutju, ter kako se lahko izognete potencialnim tveganjem pri njihovi uporabi.
Redni program zdrave prehrane
V vseh sklopih tečaja o zdravi prehrani bomo spoznali, kako pomembno je, da se poznamo tudi na področju prehranjevanja. Seznanili se bomo s splošnimi strokovnimi smernicami zdravega prehranjevanja in pokukali po modrih conah po vsem svetu, kjer živi največ stoletnikov. Ne bo manjkalo poljudnih nasvetov, ki temeljijo na strokovni podlagi. Vzpodbujali bomo radovednost in težnjo k prevzemanju odgovornosti za svoje zdravje.
Hrana je pomemben vir življenjsko pomembnih substanc, vendar je tudi vir izjemnih užitkov, na kar moramo biti prav tako pozorni. »Prazen žakelj ne stoji pokonci«, a je pomembno tudi, kaj je v žaklju in kako si s tem postrežemo.
Tatjana Kruder, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, je že 16 let zaposlena v svojem podjetju. Svetuje na področju varne hrane, izobražuje osebe, ki delajo s hrano – kuharje in kuharice v vrtcih, šolah, posebnih zavodih in domovih za upokojence, spremlja živilska podjetja ob obisku inšpektorja za varno hrano, predava vsebine s področja živilske zakonodaje, živilske mikrobiologije, zdravstvene varnosti pitne vode, o trendih v prehrani. Skupaj z drugimi strokovnjaki izvaja predavanja za dietne kuharje. Vodi HACCP šolo – tečaj varnega dela s hrano, izobražuje hišnike v šolah in vrtcih s področja preprečevanja razvoja legionel v vodovodnem omrežju, varnosti in pregledov otroških igral ter varnih prevozov hrane, na Ministrstvu za pravosodje deluje kot sodna izvedenka in cenilka za živila. Hrana ji pomeni profesijo in strast. Na tekmah v športnem plezanju deli pravico kot licencirana sodnica.