Ogljikovi hidrati so pomemben vir energije in so nujno potrebni za preživetje. Nudijo nam najlažje razpoložljivo energijo, vsebujejo balastne snovi, ki so nujno potrebne za normalno prebavo, potrebni so za tvorbo glikogena v mišicah in so osnovno hranilo za naš živčni sistem. Kljub temu pa naše telo nima mehanizma za dolgotrajno skladiščenje večjih količin ogljikovih hidratov in zato se presežki v telesu kopičijo v obliki maščobe.
Na tečaju bomo spoznali različne vrste ogljikovih hidratov in njihov vpliv na naše telo ter se naučili kako lahko med njimi izberemo najboljše vire za naše potrebe.
Poglobili se bomo tudi v vpliv sladkorja na naše zdravje in posledično bolje razumeli, kako dobro se skriva v številnih prehrambenih izdelkih. Izvedeli bomo, kako ga lahko nadomestimo in če je to sploh priporočljivo.
Redni program zdrave prehrane
V vseh sklopih tečaja o zdravi prehrani bomo spoznali, kako pomembno je, da se poznamo tudi na področju prehranjevanja. Seznanili se bomo s splošnimi strokovnimi smernicami zdravega prehranjevanja in pokukali po modrih conah po vsem svetu, kjer živi največ stoletnikov. Ne bo manjkalo poljudnih nasvetov, ki temeljijo na strokovni podlagi. Vzpodbujali bomo radovednost in težnjo k prevzemanju odgovornosti za svoje zdravje.
Hrana je pomemben vir življenjsko pomembnih substanc, vendar je tudi vir izjemnih užitkov, na kar moramo biti prav tako pozorni. »Prazen žakelj ne stoji pokonci«, a je pomembno tudi, kaj je v žaklju in kako si s tem postrežemo.
Tatjana Kruder, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, je že 16 let zaposlena v svojem podjetju. Svetuje na področju varne hrane, izobražuje osebe, ki delajo s hrano – kuharje in kuharice v vrtcih, šolah, posebnih zavodih in domovih za upokojence, spremlja živilska podjetja ob obisku inšpektorja za varno hrano, predava vsebine s področja živilske zakonodaje, živilske mikrobiologije, zdravstvene varnosti pitne vode, o trendih v prehrani. Skupaj z drugimi strokovnjaki izvaja predavanja za dietne kuharje. Vodi HACCP šolo – tečaj varnega dela s hrano, izobražuje hišnike v šolah in vrtcih s področja preprečevanja razvoja legionel v vodovodnem omrežju, varnosti in pregledov otroških igral ter varnih prevozov hrane, na Ministrstvu za pravosodje deluje kot sodna izvedenka in cenilka za živila. Hrana ji pomeni profesijo in strast. Na tekmah v športnem plezanju deli pravico kot licencirana sodnica.